White
Search
Close this search box.

MVH mukana kehittämässä Utsjoelle hoivapalvelun ja terveydenhuollon rakennuksia

MVH mukana kehittämässä Utsjoelle hoivapalvelun ja terveydenhuollon rakennuksia

MVH-Asunnot Oy ja Utsjoen kunta tekevät yhteistyötä SámiSoster Ry:n ja Aspa Palvelut Oy:n kanssa uuden yhdistetyn hoiva- ja terveydenhuollon palveluja tarjoavan rakennuksen kehittämiseksi.

Utsjoen kunnassa on jo pitkään ollut tarvetta lisätä ikäihmisten ja muiden tehostettua palveluasumista tarvitsevien asukkaittensa palveluita. Utsjoen kirkonkylällä on yksi asumisyksikkö, mutta myös Karigasniemeen on selkeä tarve rakentaa palveluasumista. Lääkärin ja muiden sosiaali- ja terveydenhoidon työntekijöiden tarvitsemat uudenaikaiset työskentelytilat tulevat samaan rakennukseen. Rakennuksiin sijoittuu useamman tasoista asumispalvelua; pieniä vuokra-asuntoja vähemmän palveluita tarvitseville, mutta kuitenkin lähelle palveluita haluaville ja asuntoja ympärivuorokautista tehostettua hoitoa tarvitseville ihmisille. Toiminnan alkaessa myös hoiva-alan työpaikat lisääntyvät ja kunnan elinvoima vahvistuu.  

 

Suunnittelun lähtökohtana on ollut saamelaiskulttuurin ja paikallisuuden vahva huomioiminen. Tämä ilmenee esimerkiksi utsjokilaisten taiteilijoiden taideteosten sijoittamisella asukkaiden yhteistiloihin sekä rakennusten yleisilmeestä ja pihapiirin suunnittelusta. Asuntoja rakennuksiin tulee yhteensä 17. Rakennuksessa on varattu tilat myös SámiSoster -yhdistykselle, joka saa käyttöönsä toimistohuoneen ja lisäksi sillä on mahdollisuus käyttää talon yhteistiloja ja keittiötä omien ryhmätoimintojen järjestämistä varten.

 

Palveluasumisen palveluja tuottaa tuottajaksi tulee valtakunnallinen Aspa-säätiön omistama Aspa Palvelut Oy. Aspa Palveluilla on pitkä kokemus ja yhteistyö Utsjoen kunnan kanssa Aspa-koti Goahtissa ja uuden hankkeen myötä on mahdollisuus laajentaa palveluja Utsjoen kunnan alueella myös Karigasniemeen.  

MVH-yhtiöt sitoutuu kiinteistön omistajana pitkäjänteiseen vuokranantajana toimimiseen. Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus ARA on myöntänyt hankkeelle alustavan hankevarauksen ja lopullinen rahoituspäätös odotetaan vahvistuvan kevään aikana.

Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa keväällä 2022 ja toiminta käynnistyy alkukesästä 2023. Rakennukset ovat puurakenteisia ja maalämpöä hyödynnetään rakennusten energiamuotona. Rakennuksen pääsuunnittelijana toimii Arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta Oy.

MVH-Kiinteistöhallinnointi Oy

Kalevankatu 11 B 12 (3. kerros)

00100 Helsinki

© 2021 Copyright MVH