Laina: Kotona on hyvä olla

90-vuotias Laina Rajala on kulkenut pitkän ja värikkään matkan Karjalasta Turkuun. Nyt hän asuu MVH:n rakennuttamassa ja omistamassa Villa Aurorassa, joka on suunniteltu Lainan kaltaisille ympärivuorokautista apua ja hoivaa tarvitseville ikäihmisille.

Kesän saapuessa Laina ja muut Villa Auroran asukkaat viihtyvät luonnon ympäröimällä pihalla.


Laina muutti Villa Auroraan syyskuussa 2017. Muutto tuli ajankohtaiseksi, kun kotiapu ryhmäkodissa ei enää riittänyt oikean jalan toimintakyvyn loputtua. Kotona kuusi vuotta sitten sattunut paha onnettomuus oli jo vienyt vasemman jalan.

– Jo ennestään kipeänä olleen jalan nilkkaan tuli paha murtuma. Kuusi viikkoa sitä yritettiin sairaalassa parantaa, mutta se ei luutunut. Sitä jalkaa ei enää ole, Laina kertoo.

Silmien pilkettä ja huumorintajua on sitäkin enemmän. Hymy ulottuu silmiin, kun istumme alkukesän auringossa rakennuksen isolla pihalla. Ruoho vihertää ja lukuisat linnut sirkuttavat lähimetsässä.

Yhden kerran olemme jo juoneet kahvit meidän omalla terassilla, hän kertoo.

Evakkotytön pitkä matka

Sisällä Lainan huoneessa on paljon muistoja edellistä kodeista. Seinällä on hänen itsensä suunnittelema ja tekemä kaunis ryijy ja piirongissa lukuisia muistoja vuosien varrelta.

– Nämä nojatuolit ja tämän pöydän hankimme mieheni kanssa ensimmäiseen yhteiseen kotiimme, Laina kertoo huoneensa sisustuksesta.

Laina juttelee mielellään elämästään, joka on kuljettanut häntä pitkin Suomea.

Huonekalut ovat kulkeneet Lainan matkassa monta vuosikymmentä.

– Olin 12-vuotias, kun jouduimme lähtemään evakkoon kuusi viikkoa ennen sodan alkua. Mukaan emme voineet ottaa kuin sen, mitä meillä oli päällämme. Ainoastaan pikkuveljellä oli mukana useammat housut.

Ne Laina oli ommellut 1-vuotiaalle veljelleen. Kahdet housut hän ehti saada valmiiksi, mutta kolmannet jäivät kesken.

Karjalasta Lainan perhe päätyi Savoon ja sieltä Pohjanmaan Kauhajoelle, missä vierähtikin kahdeksan vuotta. Varsinaissuomalainen Lainasta tuli, kun hänen perheensä hankki tilan Alastarolta. Sieltä löytyi tuleva aviomieskin, ja häitä vietettiin vuonna 1951.

Ympärillä iso perhe

Hieno ryijy on ompelijana työskennelleen Lainan itse suunnittelema ja tekemä.

Laina sai miehensä kanssa kolme lasta, tyttären ja kaksi poikaa. Lastenlapsia hänellä on neljä, samoin lastenlastenlapsia. Perhe on Lainalle läheinen ja piirongin päällä paljon kuvia sukulaisista. Siinä on myös kuva keltaisesta talosta, joka on yksi kolmesta edesmenneen aviomiehen rakentamasta.

Tuntuuko Lainasta täällä siltä, että hän on kotona?

– Kyllä minä aina sanon, että menen kotiin, kun lähden päiväsalista huoneeseeni. Olen mielelläni täällä ja teen näitä töitäni, hän sanoo ja näyttää erilaisia pieniä ompelutöitään.

Omat huonekalut ja esineet tekevät olosta kotoisan, vaikka mieli onkin välillä muualla.

– Kyllä Karjala on minulla aina mielessä. Mutta harvoin minulla on sellainen olo, että voi kun olisin muualla.

Kohde

Sinikallio

  • 54 asuntoa tehostettuun palveluasumiseen ikäihmisille
  • viihtyistä oleskelupiha kalliorinteen suojassa

Lisätietoja

Kimmo Vanhala

Toimitusjohtaja
kimmo.vanhala@mvh.fi
050 380 4418