Kristiina: Kodissa pitää olla väriä

Turkulainen Kristiina Aho toivottaa vieraan tervetulleeksi kotiinsa ja esittelee lempipaikkojaan: oman huoneensa, tilavan saunan pesuhuoneineen sekä terassin ja sen vieressä olevan kasvimaan. Kasvimaalta Kristiina käy nyppäisemässä pois muutaman rikkaruohon. Siellä voivat hyvin salaatti, persilja, tilli ja pinaatti.


25-vuotias Kristiina on asunut MVH:n rakennuttamassa ja omistamassa Omakoti Runossa vuodesta 2012. Kodilta talo tuntui silloin ja kodilta se tuntuu edelleen.

Kun astun ulko-ovesta sisälle, tulee heti kotoisa ja turvallinen olo, hän kertoo.

Koti tarkoittaa turvaa ja rauhaa

Omakoti Runossa oman huoneensa saa sisustaa haluamallaan tavalla.

Kotoisuus, se syntyy Kristiinan mukaan monista eri asioista. Muun muassa yhteisistä tiloista, joissa 18 hengen ryhmäkodin asukkaat ruokailevat, kahvittelevat, katselevat televisiota ja pelailevat lautapelejä. Saunasta, jossa Kristiina käy lähes joka ilta ja yleensä yksin, omassa rauhassaan. Ja tietenkin omasta huoneesta, jonka on saanut sisustaa juuri haluamallaan tavalla.

Kristiina on kouluttautunut siivoojan työhön ja tuntee Omakoti Runon jokaisen nurkan tarkasti. Hän osallistuu talon puhtaanapitoon tuetun työn kautta neljästi viikossa.

Turvallisuutta luovat rakennus ja sen aidattu piha ja se, että henkilökunta ja muut asukkaat ovat huutoetäisyyden päässä. Eikä omasta rauhasta tarvitse kuitenkaan tinkiä.

– Omaa rauhaa saa aina, kun laittaa huoneensa oven kiinni.

Kaikki palvelut lähellä

Omakoti Runo, kuten muutkin MVH:n rakennuttamat kiinteistöt, sijaitsee lähellä erilaisia palveluita. Muun muassa ruokakauppa ja uimahalli ovat pienen kävelymatkan päässä, samoin monet muut harrastuspaikat.

Kristiinalla on erittäin harvinainen Prader-Willyn oireyhtymä ja liikunta on hänelle elintärkeää hoitoa. Omakoti Runon lähellä risteilevät lenkkipolut ja metsä ovat ahkerassa käytössä.

MVH:n rakennuttama ja omistama kiinteistö sijaitsee viihtyisällä alueella lähellä hyviä kulkuyhteyksiä.


Talon aktiivinen yhteisö retkeilee usein yhdessä lähialueilla ja harrastaa muun muassa leffailtoja. Liikkuminen on helppoa, sillä vieressä on pysäkki, josta menee useita busseja eri puolille Turkua.

Kristiinan ei tarvitse kauan miettiä vastausta siihen, mikä kodissa on parasta.

Se, että oman huoneen saa sisustaa niin kuin itse haluaa. Aion maalata yhden valkoisista seinistä jollain kirkkaalla värillä. Täällä ei ole asetettu kriteereitä siitä, minkälainen huoneen pitäisi olla.

Kristiina Aho tykkää hoitaa Omakoti Runon kasvimaata.Kohde

Runo

  • 18 asuntoa tehostettuun palveluasumiseen nuorille aikuisille kehitysvammaisille
  • turvallista ja viihtyisää asumista vehreässä ja rauhallisessa ympäristössä

Lisätietoja

Kimmo Vanhala

Toimitusjohtaja
kimmo.vanhala@mvh.fi
050 380 4418